woensdag 21 juni 2017

Steunt de Overheid aanvallen op Syrische en Russische Vliegtuigen boven Syrisch Grondgebied?

Geachte heer, mevrouw,

De Nederlandse regering neemt deel aan de missie in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Ik vroeg me af wat het standpunt is van de Nederlandse regering met betrekking tot het neerhalen van vliegtuigen van het Syrische Leger, en het bombarderen van regeringstroepen door de door de VS en haar bondgenoten, waaronder Nederland.

Gaat het Nederlandse mandaat zover dat ook aanvallen op het nationale leger van Syrië worden toegestaan, ook al bestrijden zij juist het meest effectief I.S.?

Steunt de Nederlandse regering eventueel zelfs het neerhalen van Russische vliegtuigen indien de VS en haar bondgenoten dat nodig achten boven Syrisch grondgebied?


(brief gericht aan het ministerie van buitenlandse zaken via rijksoverheid.nl)

1 opmerking:

  1. Geachte heer van den Heuvel,


    Veel dank voor uw bericht van 22 juni jl., waarin u vraagt naar het standpunt van de Nederlandse regering ten aanzien van het neerhalen van het Syrische jachtvliegtuig en het bombarderen van regeringstroepen door de Verenigde Staten.


    Zoals u meldt, heeft een gevechtsvliegtuig van de anti-ISIS coalitie op 18 juni jl. een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald in Ja'din. In een verklaring liet de coalitie weten dat het neerhalen van het gevechtsvliegtuig volgde op aanvallen van het Syrische regime op de Syrian Democratic Forces (SDF). De SDF is de belangrijkste partnergroepering voor de coalitie in de strijd tegen ISIS in Raqqa. In reactie op eerder gewapend treffen tussen coalitie en regime-gelieerde troepen in Syrië, benadrukte de coalitie de focus op de strijd tegen ISIS. De link naar de verklaring vindt u hier (http://www.inherentresolve.mil/News/News-Releases/News-Article-View/Article/1217917/coalition-defends-partner-forces-from-syrian-fighter-jet-attack/)



    U vraagt daarnaast naar het Nederlandse mandaat in de strijd tegen ISIS en of dit mandaat eventuele aanvallen op het Syrische regeringsleger omvat. De Nederlandse inzet in de strijd tegen ISIS is beperkt tot geweldgebruik in het kader van collectieve zelfverdediging ten behoeve van de verdediging van Irak tegen gewapende aanvallen van ISIS vanuit Syrië.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


    Met vriendelijke groet,
    Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten

    BeantwoordenVerwijderen