vrijdag 26 juni 2015

Heeft Nederland het Recht om Syrië te Bombarderen zonder VN-Resolutie?

In een berichtje in de Telegraaf (zie voor meer over de Telegraaf bijvoorbeeld 1,2) van 26 juni 'Volkenrecht advies Syrië snel naar Kamer' (3) wordt geschreven over de mogelijkheid dat het kabinet toch zou kunnen gaan beslissen om Syrië te gaan bombarderen, ook al is er geen VN-Mandaat, maar misschien omdat de Verenigde Staten het nu al een poos doen samen met enkele Arabische boevenstaten zoals Saoedi-Arabië.

In het desbetreffende artikel wordt het kamerlid Michiel Servaes (zie afbeelding) genoemd als een criticus van het gaan bombarderen in Syrië. Gelukkig zijn er ook nog mensen in de Tweede Kamer die zich inderdaad afvragen wat er nu is veranderd sinds vorig jaar.

Om hem een hart over de riem te steken heb ik hem een mail gestuurd die ik hieronder ook plaats. Laten we hopen dat hij zich niet laat ompraten door praatjes over dat de veiligheidsraad eigenlijk toch achterhaald is, zoals we wel eerder hebben gehoord op momenten dat we het internationaal recht willen negeren, bijvoorbeeld uit de mond van NOS-journalist Wouter Zwart (4).

------------------------------------

"Beste heer Servaes,

Vandaag las ik een artikel waarin stond dat het kabinet overweegt om toch te gaan bombarderen in een soeverein land zonder dat daar toestemming voor is van de zittende regering. Dit zou alleen toegestaan zijn indien er een resolutie zou zijn van de veiligheidsraad, maar die is er ook in het geheel niet.

In het desbetreffende artikel lees ik ook dat u zich afvraagt wat er nu eigenlijk volkenrechtelijk gewijzigd zou zijn in het afgelopen jaar. Nou, er is helemaal niets gewijzigd. De Verenigde Staten schenden met hun vrienden uit Saoedi-Arabië het internationaal recht door zonder VN-mandaat en zonder steun van de Syrische overheid een land te bombarderen.

Volgens de visie van de Verenigde Staten is er helemaal geen Syrische overheid. Maar zoals de Russische overheid al zei, toen er onderhandeld moest worden over het vernietigen van het chemisch arsenaal was de Syrische overheid wel een bestaande overheid.

Laten we als Nederland niet in het kielzog van de Verenigde Staten de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad passeren. In deze turbulente tijd is het verstandig om ons te houden aan internationale regelgeving en niet zelfstandig anders te beslissen. 

Neem hierbij in herinnering wat het bombarderen van Libië in 2011 heeft opgeleverd: een land dat al vier jaren verkeerd in chaos waarbij bendes en extremisten de dienst uitmaken. 

Op deze dag waarop ISIS een onthoofding heeft uitgevoerd zouden we eerder moeten gaan denken aan het gaan samenwerken met de Syrische overheid om gezamenlijk de gemeenschappelijke vijand uit te schakelen. Ook zouden we iedere steun aan de oppositie in Syrië onmiddelijk dienen te beëindigen omdat uit meerdere bronnen blijkt dat de gematigde oppositie hand in hand werkt met Islamistische Staat en Al-Qaida.

Met vriendelijke groet,
Joost


Bronnen
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/08/telegraaf-trekt-propaganda-registers.html
(2) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/04/de-telegraaf-hakt-weer-eens-flink-op.html
(3) http://www.telegraaf.nl/binnenland/24203215/__Advies_over_Syrie_snel_naar_Kamer__.html
(4) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2014/09/nos-propaganda-verdedigt-illegale.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten