dinsdag 21 augustus 2012

In Syrië is er vooral een strijd tussen Stedelingen en Religieuze Plattelandsfanatici en Buitenlanders

Nu de strijd in Syrië maar door blijft gaan, beginnen er ook steeds meer zaken helder te worden. Zo tekenen zich de verhoudingen tussen het oosterse en het westerse perspectief in de media steeds duidelijker af (1). Ook is het inmiddels wel duidelijk geworden dat haast niemand meer gelooft in die oude mythe dat het zou gaan om een gruwelijk bewind dat op hardhandige wijze een vredige opstand neerslaat.

Vooral mannen vanuit het platteland lijken samen met buitenlandse huurlingen
een religieuze strijd te voeren tegen de gematigde moslims in de steden. 

Verder kan het ook niet meer ontkend worden dat er grote groepen buitenlanders actief zijn in Syrië. De wapentoevoer vanuit Turkije en Libanon kan ook moeilijk nog genegeerd worden als het Syrische leger keer op keer grote wapenvondsten doet en er grote groepen bendes vanuit de grensstreken naar Aleppo of Edlib trekken (2).

De wat nieuwere ontdekkingen betreffen het gebrek aan steun voor de gewapende opstand in het land, en dan vooral in de grotere steden. Een van de redenen waarom Damascus nog altijd grotendeels vrij is van mannen die met wapens de boel proberen te verzieken in het land, heeft alles te maken met het gebrek aan steun onder de stedelingen. Sterker nog: de nodige burgers helpen het leger door hen te wijzen op de plekken waar de bendes zich schuilhouden.

Willy van Damme geeft een goede analyse hiervan, o.a. naar aanleiding van een artikel van zowaar een Britse journalist, Robert Fisk (3,4). Deze Fisk zag met stijgende verbazing dat allerlei burgers de soldaten van het Syrische leger van harte omhelsden. Dat paste erg moeilijk in zijn wereldbeeld, maar hij heeft het toch in een Britse krant gezet: een regelrecht wonder zou je het kunnen noemen. 

De strijd in Syrië lijkt zich dan ook steeds meer af te spelen tussen enerzijds de religieuze fanatici vanuit het Syrische platteland - waar ze makkelijk zijn te beïnvloeden door allerlei Salafistische imams (5) - samen met allerlei buitenlandse fanatici en huurlingen, en anderzijds de seculiere Syriërs die vooral in de grotere steden leven. Deze laatsten zijn vooral gematigd in hun religieuze beleving, iets wat werkt als een rode lap op de stier van de religieuze fanatici die niet veel op hebben met gematigde moslims.

Twee ministers van buitenlandse zaken uit het clubje landen
(Friends of Syrian Religious Fanatics from the Syrian countryside)
die strijden voor de rechten van het plattelandsvolk op religieus fanatisme,
 Hillary Clinton (VS) en Laurent Fabius (Fr)

Het is dan ook ergens wel lachwekkend dat landen van het 'Assad-must-step-down'-collectief als Nederland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk zo hard roepen om steun voor de opstandelingen, terwijl ze eigenlijk daarbij vooral kiezen voor de religieuze mannen van het platteland samen met legioenen buitenlandse huurlingen, en zo de gematigde moslims in het land als vijand verklaren (samen met de Christenen die het ook zwaar te verduren hebben onder de religieuze strijders van het platteland).



De vraag is hoe lang het westen er nog in zal slagen dit soort informatie van het grote publiek verborgen te houden. Hoe lang zal het nog duren voordat de burgers in het westen beginnen in te zien dat president Assad eigenlijk strijdt voor het behoud van een gematigd en verdraagzaam Syrië met veel steun onder vooral de stedelijke bevolking? De demonisering van Assad is echter al lange tijd gaande, en daar breek je niet zomaar doorheen.

Misschien wordt het tijd dat we eens wat posters gaan ophangen met teksten als: "Nederland, Stop met het Steunen van Terrorisme en Gewapend Religieus Fanatisme in Syrië!"

Ter afsluiting nog een filmpje waarin een vader zijn zoon tijdens een veiling aanbiedt om zichzelf in Syrië op te blazen voor de goede zaak tegen zoveel mogelijk geld. Dit soort mafkezen worden gesteund door het huidige Europese beleid van ernstige sancties tegen het Syrische volk (met dank aan World Mathaba)


Ook interessant van voltaire-net:



Update 22 augustus 2012: Een citaat uit een artikel van The Guardian, die toch ook wat kritischer lijkt te worden, van de hand van Martin Chulov:

"Yes it's true," said Sheikh Tawfik Abu Sleiman, a rebel commander sitting on the ground floor of his fourth new headquarters – the other three were bombed. "Around 70% of Aleppo city is with the regime. It has always been that way. The countryside is with us and the city is with them. We are saying that we will only be here as long as it takes to get the job done, to get rid of the Assads. After that, we will leave and they can build the city that they want." (6)

Dit artikel is door Rob Heus op nujij geplaatst (7).

VOETNOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten